Περιοδικά

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μετάλογος

Ο Μετάλογος είναι το πρώτο ελληνικό συστημικό περιοδικό που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Β. Ελλάδος από το 2002.
Το 2013, υπό Προεδρίας του ΔΣ της ΣΕΒΕ κ. Σοφίας Χατζηγελέκη, πέρασε από την έντυπη στη διαδικτυακή του μορφή (www.metalogos-systemic-therapy-journal.gr).
Είναι δίγλωσσο, διαδραστικό, εξαμηνιαίο περιοδικό. Το πλούσιο Περιεχόμενό του περιλαμβάνει κείμενα, βίντεο, εικόνες με ψυχοθεραπευτικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά θέματα.
Το 2018 προσκλήθηκε και υπάρχει ως λήμμα στην
Encyclopedia of Couple and Family Therapy Editors: Jay Lebow, Anthony Chambers, Douglas C. Breunlin, Springer.

Πρώτη Συντακτική Επιτροπή του ηλεκτρονικού Μεταλόγου: Έφη Αγαθαγγελίδου, Καίτη Δαμασκηνίδου, Αναστασία Κυριακίδου, Δημήτρης Μουζάς, Εφροσύνη Μουρελή, Δημήτρης Μπάσογλου, Φανή Τριανταφύλλου, Σοφία Χατζηγελέκη.
Το 2020, υπό Προεδρίας κ. Β. Ιωαννίδου, ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου.
Η νέα διεύθυνση είναι: metalogos-systemic-therapy-journal.eu

Η περιγραφή στον παλιό, έντυπο Μετάλογο εξακολουθεί να τον αντιπροσωπεύει.
Έχοντας τις “Επιστήμες της Ψυχής” – ιδιαίτερα την Ψυχοθεραπεία – ως βασικό πλαίσιο αναφοράς, το περιοδικό αποπειράται να υποστηρίξει το Συστημικό Παράδειγμα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα της γνώσης.
Ο Μετάλογος ονομάστηκε προς τιμήν του Gregory Bateson και της ομώνυμης έννοιάς του την οποία ορίζει ως “μια διαλεκτική συζήτηση σχετικά με προβληματικά θέματα”.
Ο Μετάλογος, ένα είδος αναστοχαστικού διαλόγου, σαν μια συνεχής άσκηση που αποπειράται να δοκιμάσει τα όρια του λόγου – αφού ο λόγος δεν σημαίνει, δεν εισάγει, δεν αποκαλύπτει μόνο αλλά και αποκρύπτει…
Το περιοδικό Μετάλογος ήταν και είναι μια συλλογική κατασκευή και ελπίζει (να συνεχίσει) να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Συστημικού Χώρου σε συνεργασία με αναγνώστες/τριες και συγγραφείς/δημιουργούς.